Bakan Çubukçu: Tüm çocuklar için aynı şartları sağlayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ''Artık özel eğitim ve rehabilitasyona muhtaç olup bunlardan yararlanmayan hiçbir çocuk kalmayacak'' dedi.

Bakan Çubukçu, Erzincan'da geçen hafta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Piyade Yarbay Suat Coşkun Alp'in (44) ailesini ziyaret etti.

Daha sonra Devlet Hastanesi Doğumevi'ne geçen ve yenidoğan servisindeki bebekleri gören Bakan Çubukçu, burada çalışan kardeşi Dr. Ferruh Baş ile bir süre sohbet etti.

Alt kademe Odunpazarı Belediyesi'nde Başkan Burhan Sakallı'yı ziyaret eden Çubukçu, burada Kadın Meclisi toplantısına katıldı.

Toplantıda, TBMM'de kadın milletvekili sayısının az olduğunu, kadınların çalışmalara belediye meclislerinde başladığını söyleyen Çubukçu, kadınların bölgelerindeki sorunların çözümü için taşın altına elini koymaları gerektiğini belirtti.

Daha sonra Odunpazarı Belediyesi ile SOMET Zihinsel Gelişim Derneği işbirliğiyle kurulan Zihinsel Gelişim Merkezi'nin açılış törenine katılan Çubukçu, yaptığı konuşmada, geçen yıl çıkarılan yerel yönetim yasalarında, geçmişten farklı olarak özürlülere ilişkin birtakım bağlayıcı hükümlerin yer aldığını, bu yasalarla yerel yönetimlere özürlülere yönelik her türlü hizmetin görev olarak verildiğini söyledi.

Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü kişi ve kurumların işbirliğinin teşvik edildiğini ifade eden Çubukçu, ''Türkiye'de özürlülere yönelik yapılan farklı araştırmalar ve analizler, eğitim düzeyi düşük, sosyal güvenlik olanakları ve gelir düzeyi çok yetersiz olan bir engelli kitlesinin mevcut olduğunu ortaya koymaktadır'' diye konuştu.

ÖZÜRLÜLER ARAŞTIRMASI

Bu alanda yapılan en kapsamlı araştırma olan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de 8 milyon 431 bin 937 kişinin özürlü olarak yaşamını sürdürdüğünü bildiren Çubukçu, şöyle devam etti:

''Aynı araştırmaya göre, özürlülerimizin yüzde 36.33'ü okuma yazma bilmemektedir. Zihinsel engellilerde okullaşma oranı ise çok daha düşüktür. Ülkemizde özürlülere verilen eğitim hizmetlerine bakılacak olursa Milli Eğitim Bakanlığı 2005 verilerine göre, özel eğitim okullarında 22 bin 82, kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında 50 bin 355, Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bağlı özel eğitim ilköğretim okullarında 3 bin 800 olmak üzere 76 binin üzerinde özel eğitim gerektiren birey, eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı olarak resmi ve özel rehabilitasyon merkezlerinden yararlanan kişi sayısı ise 34 bin 99'dur.'' Son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin yaygınlaştırılması alanlarında önemli artış kaydedildiğine işaret eden Çubukçu, ''Bunun yanında yeni Özürlüler Kanunu'nda, sosyal güvencesi olmayan özürlü bireylerin özel eğitim giderlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesine konacak ödenekten karşılanması hükmüyle çok önemli bir soruna çözüm getirildi. Artık özel eğitim ve rehabilitasyona muhtaç olup bunlardan yararlanmayan hiçbir çocuk kalmayacak'' dedi.

Zihinsel Gelişim Merkezi'nin açılışının ardından Zihinsel Özürlü Kadınların Bakımı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne geçen Bakan Çubukçu, burada kadınlarla sohbet etti.

İrlanda'da 2003 yılında atletizm kısa mesafe kategorisinde Dünya üçüncüsü olan Gülnur Çelebi ile bir süre sohbet eden Çubukçu, zihinsel engelli 2 kadınla da basına kapalı görüştü.

Daha sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu'nu ziyaret eden Çubukçu, burada Engelliler Koordinasyon Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

AK Parti Eskişehir Kadın Kolları'nın gıda ve elişi kermesini de gezip alışveriş yapan Bakan Çubukçu, daha sonra partisinin il teşkilatını ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber